NETIKETTE… WTF???

Med kærlig hilsen, kh, mvh, bedste hilsner, bh, knus, kram, kys, møs…

Hvad skriver man og er det vigtigt? Kommunikationen har altid været vigtig, gennem de seneste år er den skriftlige kommunikation dog kommet mere og mere i centrum grundet vores internet. Vi kommunikerer skriftligt i vildskab.

Mails bliver hamret afsted, opdateringer på de sociale medier er der virkelig mange af. I mit arbejde med børn og unge får jeg rigtig mange mails. Ofte er der følelser involveret. Men hvad nu hvis jeg får en mail på mit arbejde hvor afsenderen skriver Kh., eller måske endda kram? Hvad gør jeg så? Er det ikke lidt fesent at svare med: Mvh.? Eller hov, må man overhovedet forkorte?

De fleste af os (der er langt over 18) kender Emma Gad, ifølge hende er der en etikette på de fleste ting, (til gengæld starter hun alle etiketter med: ”Man skal aldrig”, det er da rimelig dårlig stil) men findes der netetikette??? Det har jeg sat mig for at undersøge.

Jeg fandt faktisk ret hurtigt ud af at det hedder netikette. Men hvad er det så med den? JO, det, der er med den er; at man må ikke kommandere i en mail, heller ikke bruge ironi, udråbstegn er no go, ingen personlig kritik, og skriv aldrig en mail når du er vred (eller fuld). Det må også gælde for SMS, snap, facebook/insta opslag… Det er alt sammen meget godt og måske ikke ny viden for mange, indimellem går det nok alligevel galt at der ryger en snap afsted hvor det er en smule upassende. (Jeg undskylder på forhånd)

MEN: efter min søgen efter den ultimative slut hilsen må jeg nok give op… Da jeg tog en vigtig uddannelse med nogle skoleledere var vi rygende uenige. Min skønne makker på uddannelsen holdte hårdnakket fast i at det bedste var at give den gas med BÅDE kære og kærlig hilsen til forældre på skolen, men jeg kan jo for pokker ikke skrive: ”Kære Bent” til en far som jeg næsten ikke kender og som jeg muligvis finder cool, men s.. da ikke kær! (hvordan vil Bent takle at jeg synes han er kær???)

For ikke så længe siden skulle jeg skrive en besked til min datters venindes far om hvornår de skulle afhente deres datter. Jeg kom åbenbart til at sende en smiley med et mega hjerte. Jeg opdagede det faktisk ikke før at jeg langt senere skulle skrive en ny afhentnings besked. Du godeste, hjertet sprang i øjnene på mig, men altså… det var sådan lidt ”last year” at vende tilbage og sige at det var en fejl. Gad vide om den stakkels (godt gifte) far går rundt og tænker at jeg er lidt lun. (Læser du med, var det altså en FEJL ;-))

Pointen er, at det er sindssygt svært at kommunikere på skrift. For mig er der én vej, det er: ”Med venlig hilsen”. Jeg har det stadig skidt når nogen af mine arbejdsrelationer afslutter med kærlig hilsen – og jeg skriver (endda forkortet) Mvh. men jeg aner ikke hvad jeg ellers skal.

SÅ alle jer der bøvler i det derude… hvad skriver I? Hvad er god netikkette? Og alle jer der modtager mine mails med: ”Mvh. Lone”, det er ikke uvenligt ment, men i udgangspunktet det mest neutrale som ikke kan misforstås. (altså medmindre man synes at det virker koldt og upersonligt(?)) Jeg tror faktisk ikke rigtigt at god netikette findes på ”slut hilsen”, det vil altid være lidt for meget – eller lidt for lidt. (og det fedeste er jo hvis man rammer den lige i r….)

Jeg vil i refleksionen prøve at gå lidt mindre op i det, der er jo alligevel en del mails der skal besvares hver dag 😉